Bekymringer
Bekymringer
Om bekymringer, grublerier (ruminationer), overtænkning:
Det er slet ikke sikkert man er sig bevidst om, at man grubler. Vi tænker som vi tænker. Og skænker det ikke altid en tanke, at det er en mulighed at tænke anderledes. Vores tænkning er bundet op på vaner – lige som så meget andet i vores liv.
For mange mennesker er det dog sådan, at de bekymrer sig, grubler og overtænker mere end godt er.
Vi kender bedst grublerier og bekymringer på, at de har det med at køre i ring – uden udvikling eller løsning af et problem. Bekymringer er typisk knyttet til noget der ER SKET (fortid) eller noget der KAN SKE (fremtid).
Bekymringer har det altså med at lede os væk fra væren i nu’et ind i vores egne hoveder, og har det med at forstyrre vores ydre aktivitet eller planer, som er lige nu og her.
En terapeutisk retning til behandling af bekymringer hedder metakognitiv terapi. Og den grundlæggende idé går på, at vi kan aflære os den måde vi vanemæssigt tænker på. Ikke at det er supernemt, men som andre vaner ER det muligt at lave om på.
Psykolog Pia Callesen forklarer det som, at vi skal lære os at være dovne overfor tanker og følelser. De tanker og følelser der er problematiske og kører i ring er i princippet ikke anderledes end andre tanker og følelser som vi noterer os, men straks slipper igen fordi de ikke er vigtige. To minutters ærgrelse er lige så effektivt som 10 timers ærgrelse. Det er forfejlet at tro, at vi f.eks skal holde liv i et traume ved at blive ved med at rippe op i det, når det – som et sår – heler af sig selv, hvis vi giver det ro, lys og luft.
Tanketoget
Et billede på bekymringerne kan være at forestille sig, at daglige tanker (ca. 70.000!) er tog med togvogne. Og du selv står på en banegård. Stiger du på toget af bekymringer bliver toget længere og længere (flere vogne) og tungere og tungere at trække. Med øvelse kan du blive på perronen – eller i det mindste stige af, når du opdager, at du vanemæssigt er steget på toget.
Det er naturligvis nemmere sagt end gjort, men med tiden og med sin opmærksomhed kan man øve sig i at slippe bekymringerne – ganske som, at man kan lade være at klø i et myggestik selv om trangen er stor, og man i øjeblikket overbeviser sig om at det hjælper.
Der er forskellige teknikker hertil som at lære at styre sin opmærksomhed, kende sine triggertanker, ”dovne” med tankerne og holde sig til nu’et.
Hvis du vil vide mere, så tjek dette:
Brinkmanns Briks – Podcast om metakognitiv terapi (august 2021)
Lev Mere, Tænk Mindre af Pia Callesen (2017)